top of page

ETANOLKAMINER

Etanolkamin - En kamin utan skorsten

 

Drömmer du om att ha en öppen spis i hemmet men vill undvika ett stort byggprojekt? Då kan en etanolkamin vara en smidig lösning för dig. En etanolkamin installeras enkelt i hemmet och är en stämningshöjare som får familjen och vännerna att samlas.
 

När du eldar med en bioetanolkamin får du äkta lågor som avger värme, precis som med en vanlig kamin. Den största skillnaden är att du slipper både rök och lukt med etanolkaminen. Etanolkaminen är väldigt flexibel eftersom den är skorstensfri och installeras helt utan behov av utsug. Dessutom passar den dig som vill göra en miljövänlig investering, eftersom bioetanol är ett hållbart bränsle som är 100 procent förnybart. 

 

Välj en etanolkamin utefter dina behov 

 

Etanolkaminer kommer i flera utföranden och prisklasser och det finns oftast ett alternativ för alla behov. Det finns en del kaminer som är inbyggningsbara och monteras in i väggen och vissa kan försänkas in i en bänk. Det finns takhängda och väggfästa varianter som kommer i olika utföranden och färger, men även helt fristående etanolkaminer som kan placeras på valfri plats i hemmet. 

 

Bioetanolkaminer kan användas i de flesta rum i hemmet, i vardagsrummet såväl som på altanen eller i sovrummet. Kaminen kan även vara en trevlig inredningsdetalj på kontoret där man vill skapa en mer exklusiv känsla. 

 

Fördelar med att välja en etanolkamin framför för en braskamin

 

Etanolkaminen är ett prisvärt alternativ till den traditionella braskaminen. Till en  braskamin tillkommer kontinuerliga kostnader i form av underhåll av skorsten, tillstånd och ved. Etanolkaminen har istället en fast kostnad för själva produkten och därefter tillkommer endast kostnaden för bränsle. Medan en traditionell braskamin ofta kräver tid och energi för att starta så tänds och släcks etanolkaminen på bara några sekunder. Det krävs dessutom en mindre ansträngning för att underhålla etanolkaminen, då den endast behöver rengöras med en blöt trasa varannan månad. Eftersom kaminen är fri från röklukt och sot är ett mycket smidigare alternativ än en braskamin. Dessa faktorer har lett till att etanolkaminer ofta är accepterade i både bostads-och hyresrätter. 

 

Hur fungerar bioetanolkaminen?

Innan du kan elda med din etanolkamin måste du fylla på brännaren med bioetanol. Ofta rymmer brännaren antingen 1 liter eller 1,5 liter bränsle. En manuell etanolkamin tänds med tändare eller tändstickor och det är rekommenderat att använda en längre variant för att du inte ska bränna dig. Efter bara ett par sekunder kommer en liten flamma att synas och därefter växer lågorna till en behaglig brasa. Hur länge kaminen brinner beror på brännarens storlek, men en brännare som rymmer 1,5 liter bioetanol brukar ofta kunna brinna i minst 3 timmar innan den behövs fyllas på med nytt bränsle. När bränslet tar slut kommer flamman att minska tills den försvinner helt. Om du vill släcka elden innan den brunnit ut kan du göra det med ett medföljande släckningsverktyg. De gånger du vill fylla på kaminen med nytt bränsle är det viktigt att du väntar till dess att brännaren svalnat. 

 

En etanolkamin avger ungefär hälften så mycket värme som en vedeldad kamin och bör därför inte användas som en primär värmekälla i hemmet. Kaminen bör snarare användas som stämningshöjande dekoration.

bottom of page