top of page

KOLGRILLAR

VÄLJ RÄTT KOLGRILL

Rösle kolgrill

När du ska köpa en kolgrill gäller det att du väljer den bästa grillen för dina behov. Ifall du vill ta med den till stranden kan en bärbar kolgrill vara smidigt, men om du vill hålla en grillfest är en stor kolgrill med en stor grillyta och varmhållningsgaller det självklara valet. Leta i vårt sortiment efter den kolgrill som passar bäst för dig! Grilla på en kolgrill är fortfarande det enda riktiga sättet att grilla för många män och kvinnor – Vem gillar liksom inte kolgrillar? Ritualen att tända kol, visa kärleksfull omsorg för glöden och den oslagbara lukten av grillat - alla älskar detta!

Innan du kan ha den perfekta grillkvällen krävs det naturligtvis att du har en kolgrill som är anpassad efter dina behov och önskemål. Idag finns det en stor variation av kolgrillar som kommer i olika utföranden. Den absolut populäraste kolgrillen i Sverige är den traditionella klotgrillen tätt följd av den allt mer och mer populära Kolgrillsvagnen.

En annan typ av kolgrill som tar andelar på marknaden är BBQ-smokers. Det är grillar där man tillagar köttet under väldigt lång tid för att få det alldeles mört. Man tillsätter även träbitar av olika slag som ger röksmak åt köttet. Det kan vara från gamla Whiskeyfat men även från fruktträd osv.

Klotgrillen är en fantastisk grill som oftast används till direkt grillning, dock är tanken med denna typ av kolgrill att grilla indirekt, dvs. ej direkt över glöden. Med indirekt grillning kan du uppnå extremt goda grillresultat ganska enkelt när du grillar. Grillvaruhusets tips är indirekt grillning av en hel fläskfilé. Bryn först köttet i ca.2min på vardera sida direkt över glöden på hög värme. Sedan flyttar du kolet/briketterna så det endast ligger ut mot kanterna på grillen och inte direkt under köttet. Reglera ned värmen med hjälp av ventilerna upp-/nedtill på din kolgrill. Temperaturen ska ligga kring 150grader, köttet är klart efter ca.30-40min. Obs krydda köttet med salt & peppar efter du har grillat det.

Vid tändningen av kol eller briketter till din kolgrill rekommenderar vi liksom de flesta andra seriösa grillintresserade att inte använda tändvätska eller andra kemiska tändprodukter. Tändvätska kan ge smak på maten samt är risken för olyckor hög. Vi råder er att använda en elektrisk värmare, t.ex. BBQ JET Booster, den tänder din kolgrill på mindre än 8min enkelt, snabbt, billigt och säkert.

Vi råder även att använda grillkol av bra kvalitet som dels ger hög och jämn värme under lång tid samt inte avger alltför mycket gnistor.

GRILLA MED EN KOLGRILL

KOLGRILL VS GASOLGRILL

Kolgrillen har för många grillälskare blivit ett komplement till gasolgrillen. Det finns några stora skillnader mellan kolgrillen och en gasolgrill:

-Som regel är kolgrillen billigare i inköp

-Kolgrillen drivs med briketter/kol

-Oftast mindre och lättare än en gasolgrill

-Tydligare lukt av grillat

-Större rökutveckling

 

I Grillvaruhuset kolgrillsortiment hittar du grillar från välkända tillverkare.

  • Rösle är en tysk premiumtillverkare och deras klotgrillar lovordas av många.

  • Napoleon är även de kända för sina gedigna och välbyggda grillar som är tillverkade för att hålla i många år.

  • Landmann erbjuder grillar i samtliga prisklasser och har ett stort utbud kolgrillar, även varumärket Grillchef går i deras regi och den absolut mest populära och sålda kolgrillen hos Grillvaruhuset är kolgrillsvagnen XXL ifrån Grillchef.

bottom of page