top of page

Grillmetoder

Direkt grillning

Detta är det absolut vanligaste sättet att grilla på. 

Man grillar direkt ovanför värmen dvs. rakt över glöden eller brännarna på en gasolgrill.

Denna metod fungerar bra till korv, tunna köttskivor och grönsaker.

Tips!

Värm upp grillen på max under 10 min så grillgallret blir jättevarmt. Det garanterar ett proffsigt resultat i form av snygga grillränder på maten som ska grillas. 

(Under kategorin grillrecept berättar vi mera om hur du får till ett perfekt ''schakbrädsmönster'' på ditt kött). 

direkt-grillning3.jpg

Indirekt grillning

När man grillar indirekt så måste man ha en grill med lock, typ klot- eller gasolgrill.

Mat som lämpar sig bäst är större köttbitar såsom hel fläskytterfilé, stekar osv. Köttet blir mycket saftigt och risken att bränna det är minimalt.

Hur går man tillväga?

Kolgrill:

Du kan inreda din klotgrill på flera olika vis. Det vanligaste är att man lägger kol/briketter i ena halvan av grillen och sedan placera köttet på andra sidan av gallret dvs. inte rakt över glöden. Du kan även placera kol i två rader, en rad på varje kant och inget i mitten. Då får du lite bättre värmefördelning när du lägger köttet mellan  kolraderna uppe på grillgallret.

Gasolgrill:

Indirekt grillning passar gasolgrillen som handen i handsken, det är verkligen nu du får nytta av desto fler brännare din grill har. Enklast är att starta brännarna på varje kant och lägga köttet mellan dom. Stäng sedan locket och invänta det perfekta resultatet.

Har du minst 4 brännare kan du samtidigt tillaga andra saker på grillen i en annan temperatur zon, eller köra med direkt grillning över den 4:e brännaren.

Tips!

Konsten är att öppna locket så få gånger som möjligt under grillningen och istället använda sig av en termometer för att se när köttet börjar bli klart!

indirekt grillning.jpg

Barbeque

Det här är grillmetoden för dig som vill imponera på gästerna eller bara vill få ett väldigt gott grillresultat.

Barbeque även kallat BBQ går ut på att tillaga under lång tid, oftast mellan 1-8 h. Smaken kommer dels ifrån röken och där bestäms smaken av vilket träslag du valt. Den andra delen som bestämmer smak är vilken marinad eller BBQ sås som används.

Själva grillningen görs bäst på en smoker. Du eldar i det lilla utrymmet och låter den varma röken gå igenom den stora kammaren där köttet ligger och sedan ut genom skorstenen.

Stora köttstycken går utmärkt att tillaga på det är sättet, räkna med ett väldigt mört och gott resultat!

Klicka på bilden så kommer du till en bra smoker som vi rekommenderar.

Tips!

Lägg de träbitar eller flis som du ska smaksätta köttet med i blöt minst 30 min innan du lägger dessa på glöden. Tanken är att t.ex. Hickory träflisorna inte ska brinna utan bara avge rök.

barbeque grillning pa smoker.jpg

Varmrökning

När du varmröker ska du alltid se till att köttet eller fisken uppnår 72 grader i kärntemperatur pga att man både röker och "kokar" maten vid varmrökning. 

Röktiden varierar och kan vara allt ifrån 15-25 min för räkor till flera timmar för stora köttstycken. Det går att röka det mesta, det är bara att testa sig fram. 

Se till att lägga fisken eller köttet i salt i minst 1 dygn innan. Det gör man för att konservera maten men även för smaksättningen. 

apollo200.jpg
bottom of page