top of page

Så här förbereder du din grill inför sommarsäsongen

Man som grillar med Rösle kolgrill i solen

Sommarkvällar med doften av grillmat och umgänge med familj och vänner är något vi alla längtar efter. Men för att uppnå den perfekta grillsmaken krävs en förberedelse av grillen. I denna guide kommer vi att titta på hur du förbereder din grill inför sommarsäsongen. Denna text kommer också att ge dig rekommendationer på hur du bäst ska tänka när du väljer kolgrillar samt skillnaden mellan kolgrillar och gasolgrillar.

 

Men låt oss börja med några viktiga saker för att du ska kunna grilla så bra som möjligt den här säsongen!

Rengör grillen för en säsong av smakrika måltider

För att uppnå den perfekta grillningen är det viktigt att ha ett rent grillgaller. Grillgallret är den yta där maten tillagas och där smaker och aromer överförs till maten. Genom att rengöra grillgallret på rätt sätt kan du säkerställa att maten inte fastnar på gallret och att den får den goda grillade smaken som du önskar.

Ett effektivt sätt att rengöra grillgallret är att använda en grillborste. Välj en borste med stadiga borst som kan skrubba bort matrester och fett från gallret. En borste med en skrapa kan vara användbar för att få bort envisa matrester.

Innan du börjar borsta gallret, låt det svalna helt efter användning. Om gallret är för varmt kan du bränna dig och risken för att borsten skadas ökar. Om det finns mycket matrester på gallret kan du använda en grillrengöringsspray för att lösa upp dem. Spraya sprayen på gallret och låt den sitta i cirka 10 minuter innan du börjar borsta.

När du börjar borsta gallret, se till att du borstar ordentligt på både ovansidan och undersidan. Var försiktig så att du inte missar några områden eller tappar bort borsten mellan gallret. Se också till att du rengör borsten mellan varje användning för att undvika överföring av gamla smaker och matrester till gallret.

Efter rengöring, torka av gallret med en ren trasa eller papper och smörj in med lite matolja. Detta hjälper till att skydda gallret mot rost och andra skador.

Genom att rengöra grillgallret på rätt sätt kan du säkerställa att maten tillagas jämnt och att den får en god grillad smak. Detta kommer att göra din grillupplevelse ännu mer fantastisk och minnesvärd.

Här kommer en enkel lista i punktformat som du kan använda:

  1. Vänta tills gallret har svalnat till en säker temperatur.

  2. Ta bort eventuella matrester från gallret med hjälp av en spatel eller en borste.

  3. Fyll en hink eller balja med varmt vatten och tillsätt en mild tvål eller rengöringsmedel.

  4. Lägg gallret i vattnet och låt det blötläggas i 10-15 minuter.

  5. Använd en grillborste för att skrubba bort eventuella envisa matrester och smuts.

  6. Skölj gallret noggrant med vatten och torka av det med en ren handduk eller papper.

  7. För extra rengöring, använd en specialiserad grillrengöringsspray och följ instruktionerna på flaskan.

  8. Om gallret är mycket smutsigt, kan du prova att grilla lite lök på gallret för att lösa upp smutsen innan du börjar rengöra det.

Genom att rengöra grillgallret ordentligt efter varje användning kan du undvika obehagliga lukt och smak från tidigare grillningar och se till att din mat alltid smakar perfekt. När du ska välja grillgaller kan du välja mellan rostfritt stål eller gjutjärn, båda materialen har sina fördelar och nackdelar.

Har du gjort en bra vinterförvaring av grillen?

 

Innan vi går vidare till nästa steg, låt oss ta en titt på hur du kan förvara din grill under vintern. För att hålla din grill i god form bör du förvara den på en torr plats och skydda den från väder och vind. För kolgrillar är det bäst att tömma askan efter användning och rengöra grillen innan den förvaras. För gasolgrillar, se till att du stänger av gasolflaskan och förvara den på en säker plats. Det är också en bra idé att täcka grillen med en skyddande grillöverdrag.

Förbered grillen för säsongen på bästa sätt

När grillen är rengjord och inspekterad är det dags att förbereda den för den nya säsongen. För gasolgrillar, se till att du kontrollerar gasolbehållarens nivå och byt ut den om det behövs. Se också till att kontrollera slangen som ansluter gasolbehållaren till grillen för att säkerställa att den är i gott skick och inte har några sprickor eller skador.

 

För kolgrillar, se till att du har tillräckligt med kol och tändvätska till hands. Om du använder en ny grill, tänk på att ”bränna in” den innan du grillar för första gången. Detta innebär att du bör tända grillen och låta den brinna i minst 30 minuter med locket stängt. Detta hjälper till att eliminera eventuella kemiska rester som kan finnas kvar på grillen.

Kolgrillar ger den bästa smaken

Kolgrillar ger den bästa smaken och är det perfekta valet för grillentusiaster som älskar att laga mat utomhus. Medan gasolgrillar är bekväma och snabba, ger de inte samma smakupplevelse som en kolgrill. Med en kolgrill kan du justera värmen genom att flytta kol runt, vilket möjliggör en mer precisionsgrillning.

 

En kolgrill kan vara lite mer arbetsintensiv än en gasolgrill, men det är väl värt det för smaken. Innan du använder din kolgrill för första gången efter vinterförvaring, är det viktigt att rengöra den ordentligt. En grillborste och grillrengöringsspray är de bästa verktygen för att göra detta.

 

När din kolgrill är ren är det dags att tända den. Det finns olika sätt att tända en kolgrill på, men den mest traditionella metoden är att använda tändvätska och en tändsticka. En annan metod är att använda en eldfläkt eller en elektrisk tändare för att snabbt tända kolen. Detta kan vara en mer bekväm metod om du inte vill hantera tändvätska och tändstickor.

 

För att få ut mesta möjliga av din kolgrill är det viktigt att använda högkvalitativ kol. Billigt kol kan innehålla rester från trä, vilket kan ge maten en oönskad smak. Välj därför ett högkvalitativt kol, såsom Rösle Premium kol som är gjort av 100% ekträ och ger en ren, naturlig smak.

 

När kolen har tänds och är redo att användas, kan du börja grilla. För bästa resultat, se till att lägga kol på båda sidor av grillen och lämna en yta i mitten där du inte har något kol. Detta gör det möjligt att skapa två värmezoner på grillen, så att du kan grilla mat som kräver olika temperaturer samtidigt.

 

Ett annat tips är att använda en termometer för att säkerställa att maten är tillagad tillräckligt. För medium rare ska en biff ha en inre temperatur på cirka 55 grader Celsius, medan kyckling ska ha en inre temperatur på minst 74 grader Celsius.

 

Sammanfattningsvis, när du förbereder din kolgrill inför sommarsäsongen, se till att rengöra den ordentligt, använd högkvalitativ kol, och grilla med två värmezoner. Genom att följa dessa enkla steg kan du uppnå perfekta grillresultat och imponera på dina gäster med läckra grillade rätter.

Vi säljer kolgrillar online

Med Rösle klotgrill No.1 F50 AIR, kan du njuta av bekväm grillning med extra stor grillyta och en ergonomisk höjd på 84 cm. Grillen är utrustad med ett praktiskt lock med gångjärn, vilket gör det enkelt att öppna och stänga utan att behöva ta bort locket helt.

 

Med det innovativa AIR Control System, kan lufttillförseln i Rösle F50 No.1 AIR styras perfekt och askbehållaren enkelt tas bort. Grillgallret är tillverkat av rostfritt stål och kan vikas på mitten för enkel rengöring i diskmaskinen. Dessutom kan den ena sidan av grillgallret fällas upp för att fylla på mer kol under pågående grillning.

 

Den robusta högkvalitativa ramen med gummihjul och pulverlackerade ytor gör det enkelt att transportera grillen även på ojämn mark. Med en diameter på 50 cm och en vikt på 22,69 kg, är denna kolgrill enkel att montera och är tillverkad av stål och emaljerat stål med högglansig svart och silver yta.

 

Med den stora, lättlästa termometern på locket, kan du hålla koll på temperaturen och ställa in den perfekta temperaturen för att tillaga din mat. Med två stål kolkorgar och en svart emaljerad stålpanna, är Rösle klotgrill No.1 F50 AIR det perfekta valet för en fantastisk grillning upplevelse.

 

Om du vill ha en större grillyta kan du överväga att välja Rösle Klotgrill No.1 F60 AIR istället, som har en grillyta på 60 cm i diameter.

 

Du kan läsa mer om grillar i allmänhet här.

bottom of page