top of page

KAMADOGRILLAR

KAMADOGRILL

Kamadogrillar är tillverkade i ett keramiskt material som ger grillen en optimal isolering och effektivitet. Kamadogrillen har förmågan att kunna hålla både mycket höga och låga temperaturer, vilket gör dem perfekta att grilla och röka i. 

Kamado är en äggformad keramisk grill som påminner om en klotgrill, den har sitt ursprung i Kina och sedan spred kamadogrillen sig över stora delar av Asien, men framförallt till Japan, där modellen för dagens Kamado, Mushikamado, utvecklades.

 

Kamado kommer ursprungligen från lerkrukor. I tusentals år har människor runt om i världen använt lera för att skapa kärl. De första arkeologiska bevisen på lera som utgångsmaterial för krukor, skålar etc. inkluderar fynd som hittades i Kina och som är minst 3 000 år gamla. Lera användes för att skapa krukor, skålar och även för att tillverka grillar. Grillarna gjorda av lera var runda, tunn- eller äggformade.

I Kina och Japan ersattes lera gradvis av mer värmebeständig keramik. Föregångaren till Kamado, Mushikamado, blev mycket populär, särskilt i Japan. Mushikamado är en stor, rund keramisk kruka eller som en ugn med lock. Man värmer den med kol eller trä, temperaturregleringen sker med hjälp av att man styr luftflödet via ventiler i botten ochupptill på grillen. Mushikamado användes tidigare främst för tillagning av ris och för festliga ändamål. Efter andra världs-kriget blev amerikanerna medvetna om Mushikamado. Amerikanska uppfinnare vidareutvecklade Mushikamado och designade slutligen den äggformade Kamadogrillen vi känner till idag, som är populär bland grillälskare runt om i

världen.

Kamadogrill

Kamado grillen är tillverkad av värmebeständig keramik som står med fötter på marken, men det är även populärt att sänka ned den i en bänkskiva i ett utekök. På de flesta kamadogrillarna finns det ett lock upptill som säkerställer att grillen kan stängas så att ingen värme, rök eller arom försvinner ut. Inuti Kamado finns en skål gjord av keramik eller rostfritt stål, där kol eller trä antänds som värmekälla. Det finns ett eller flera grillgaller som maten placeras på. Längst ner och uppe på locket finns ventiler eller klaffar med vilken temperaturen i din Kamadogrill kan bestämmas mycket exakt. 

Kamadogrillen utmärker sig pga det speciella materialet och locket skapar en värme inuti som inte är för fuktig och inte för torr och som håller den grillade maten mör och saftig. Temperaturen inuti Kamado kan regleras nästan exakt till graden genom ventilerna, så att Kamado grillen alltid har den optimala temperaturen. Kamado är därför lämplig såväl för grillning som för rökning eller BBQ. Bröd eller pizza kan också bakas med fördel i Kamado. Tack vare den speciella konstruktionen och den höga termiska massan hos de keramiska väggarna, som är upp till 3 cm tjocka, är Kamado också extremt energieffektiv och nyttjar energin i kolen/briketterna optimalt. Den glaserade keramiken är motståndskraftig mot regn och snö. Du kan grilla med din Kamado året om, även vintertid.

Rengöringen av din kamadogrill är mycket enkel, värm upp den till ca.260-300° C i ca. 30min. Borsta därefter rent grillgallret med hjälp av en grillgallerborste. När grillen svalnat tömmer du ur din kamadogrill på överbliven aska och borstar rent det inre utrymmet. Använd inte rengöringsmedel på insidan och helst inte vatten heller.

Tändvätska och liknande produkter ska du aldrig använda i din kamadogrill! Kermaiken tar smak av detta och den riskerar även att spricka. Briketter ska man även undvika pga att de innehåller tillsatser. Ren grillkol är det absolut bästa för din kamadogrill för att garantera det bästa resultatet. För att tända din grill rekommenderar vi BBQ Jet som tänder din grill utan kemikalier på några få minuter.

bottom of page