Gasolgrill

Gasolgrillen har blivit väldigt populär de senaste åren över stora delar

av världen. Att ha en gasolgrill i trädgården har blivit en vanlig syn i

det svenska samhället.

Till skillnad från kolgrillen drivs gasolgrillen med gas, mestadels

med butan eller propan. Gastillförseln sker vanligtvis via en gasolflaska,

mer sällan via en gasolanslutning.  

Gasen matas in i ett rörsystem under grillen där den sedan antänds i

brännarna under grillytan av en låga (t.ex. tändare eller tändsticka) eller

en gnista som alstras med en knapptryckning. Gasförsörjningen och

därmed temperaturen i brännaren kan regleras via ett vred. Med flera

inbyggda brännare (vanligtvis mellan en och sex) kan grillytan också delas

upp i flera temperaturzoner vilket öppnar upp för en hel värld av olika

grillmetoder.

Det finns en rad olika tillverkare som utvecklar och producerar gasolgrillar.

Några välkända namn som vi samarbetar med är Napoleon, Landmann och Rösle. Det är grillar i olika prisklasser men alla håller en hög säkerhet som garanterar dig trevliga grillkvällar med familj och vänner.

 

Att grilla på en gasolgrill är väldigt enkelt och smidigt. Du tänder grillen med ett knapptryck och kan grilla efter några minuter.

Dock finns det några saker som kan vara bra att känna till om man ska grilla på en gasolgrill.

Vilken gas kan jag använda för att värma en gasolgrill?

De flesta gasolgrillar värms vanligtvis med propan eller butan. Du kan köpa gasolflaskor på 5-11 kg på i princip vilken bensinstation eller Ica Maxi som helst. Det vanligaste är att de har ett retursystem där du kan lämna in din tomma gasolflaska och får tillbaka en fylld flaska.

                                                                  Behöver man en sidobrännare på en gasolgrill?

                                                                  Du behöver inte en sido-brännare för konventionell grillning av                                                                                    biffar eller korv. Det är dock smidigt att ha en sidobrännare om du                                                                              vill grilla för ett större sällskap eller tillreda såser, koka potatis osv.

 

 

Hur länge räcker en gasolflaska?

Generellt förbrukar en gasolgrill ca. 0,08 kg propangas per kilowatt per timmars drift. Så om du använder en 11 kg propangasflaska i en 9 kW gasolgrill kan du använda den i cirka 15 timmar. Då är beräkningen: 11 kg / 0,72 kg / h = 15 timmar

 

Hur länge måste man förvärma en gasolgrill?

Många gör misstaget att starta grillen och sedan börja grilla omedelbart. Det går att börja grilla mycket snabbare på en gasolgrill jämfört med en kolgrill men du måste ändå få upp en bra temperatur i grillgaller osv. Vi på Grillvaruhuset rekommenderar att man värmer gasolgrillen på max. i 10-15min innan man börjar grilla. Passa på att skrapa rent grillgallret när det är riktigt varmt, det är som enklast då.

 

Vad är livslängden för en gasolgrill?

Hur länge en gasolgrill håller beror på flera faktorer. Om du väljer en högkvalitativ grill, som är tillverkad i rostfritt stål och av god kvalitet, kommer du att kunna njuta av grillen under många år. Naturligtvis spelar vård och underhåll en avgörande roll här. Om du rengör grillen ordentligt och noggrant efter varje användning står inget i vägen för lång användning. Om du däremot missköter din grill så förkortas livslängden avsevärt.

Undvik att ställa din grill på gräsmatta och sedan ha en skyddshuv över grillen. Det bildas väldigt mycket fukt från gräsmattan som är en riktig bov för livslängden på din grill.

 

Slang och tryckregulator

De flesta gasolgrilluppsättningar för privata användare på marknaden har en enkel tryckregulator som kan användas för att reglera mängden gas som flödar ur gasolflaskan.

Inför varje säsong ska du kontrollera om alla anslutningar och slangar fortfarande är täta till din grill. Det finns ett mycket enkelt trick här: montera upp grillen och anslut den till gasolen. Blanda nu vatten och flytande tvål (50:50) och borsta eller spraya alla anslutningar och slangar med den.

Som ett alternativ till tvålblandningen kan du också använda en speciell läckagedetektionsspray. Öppna sedan långsamt upp gasen och se om det bildas bubblor någonstans. Om så är fallet läcker det gas där och du måste få läckan åtgärdad ordentligt. Utför inte detta test i stängda utrymmen. Tillverkarna rekommenderar att man byter slang & regulator vartannat år för att säkerställa funktion och säkerhet.

Hur du undviker fettbrand

Fettbrand är en ofta underskattad fara - och kan hända även den bästa grillmästaren. Följer du dessa råd minskar risken avsevärt för en brand. Till exempel bör du undvika att lägga kött och grönsaker i sås eller fett i en sådan grad att vätskan droppar från grillgallret och ner på brännarna. Regelbunden, grundlig rengöring av din grill är också en viktig faktor.  Rengöringen är även viktig ur hygiensynpunkt, då det annars kan bildas mögel i din grill.

Om en fettbrand trots all försiktighet skulle uppstå bör du hålla dig lugn och aldrig försöka släcka elden med vatten - detta kommer att leda till en fettexplosion. Det bästa är att ha en brandsläckare i brandklass “F” inom räckhåll när man grillar. Dessa brandsläckare är speciellt konstruerade för feta bränder och kostar i allmänhet inte mycket. Du kan få en vanlig brandsläckare med en volym på två kg för cirka 300 - 400 kronor.

 

Förvara gasolflaska

Oavsett om det är på vintern eller sommaren: Gasolflaskorna ska förvaras ordentligt. Detta är inte speciellt svårt, det finns bara några punkter att ta hänsyn till: Förvara inte gasolflaskan i direkt solljus eller på mycket varma platser. Gasolflaskan får inte förvaras i källaren eller under jordnivån, eftersom gasen inte kan ’’försvinna’’ här - den är tyngre än luft och "lägger" sig på golvet.

Optimala förvaringsplatser ska vara svala, torra och väl ventilerade, till exempel en carport eller balkongen. Gasolflaskorna kan också förvaras på en skuggig plats i trädgården.

0

Kredit-/betalkort

Information

Betalningsmetoder

Följ oss

Handla

Swish

PayPal

Napoleon grillar
Landmann grillar